De Tijd: ‘Decentraler internet komt er, maar moet eerst door fase van desillusie’

[ad_1]

I had the prospect to meet up with De Tijd’s Roland Legrand even though in Brussels, Belgium. It was an outstanding discussion that I’m confident could have led to a collection of articles. Thank you for the honor, Roland.

Source: De Tijd

De antropoloog en futurist van de digitale wereld Brian Solis is optimistisch about de pogingen het world-wide-web te hervormen, decentraler te maken en de gebruikers meer macht te geven. Hij waarschuwt wel dat dat zogeheten net3 eerst doorway een ‘vallei van de desillusie’ moet.

Het internet is intussen toe aan een derde versie, world-wide-web3, een beweging die streeft naar decentralisering op het online om gebruikers meer controle above hun knowledge en bezittingen te geven. De blockchain speelt daarin een belangrijke rol, de technologie die bezit en transacties bijhoudt in een digitaal sign-up.

Het is een antwoord op world wide web 2., het net van de sociale media en de grote internetbedrijven die grote hoeveelheden data over hun gebruikers verzamelen en controleren. Bij de opkomst daarvan was de belofte dat iedereen zich kon uiten op het internet. Solis was toen uitgesproken positief, maar die inschatting is veranderd. ‘Ik geloofde dat world-wide-web 2. informatie zou democratiseren en dat het iedereen een stem zou geven, zegt antropoloog en futurist Brian Solis, die Global Innovation Evangelist is bij het Amerikaanse softwarebedrijf Salesforce.

‘De goede kant van de sociale media is dat het ons inderdaad een stem gaf, maar dat is meteen ook de slechte kant. Het leidde ook tot het zaaien van verdeeldheid. Ik experienced niet verwacht dat de samenleving zo kwetsbaar was voor manipulatie en desinformatie’, zegt Solis.

De sociale media werken bovendien verslaving in de hand door je op foundation van het aantal likes en volgers aan te zetten steeds meer te doen op hun internet sites en applications. ‘Dat is een ongezonde verhouding fulfilled technologie en het geeft een verkeerd beeld van wat de betekenis van het leven is. Niemand hoort graag dat hij verslaafd is, maar we moeten veel meer doen aan het probleem en daarbij hebben we hulp nodig van onze regering’, zegt Solis

Beloftes

World-wide-web3 moet daar een alternatief voor vormen. ‘De belofte van world-wide-web3 is dat jij de controle krijgt more than je knowledge en hoe die worden gebruikt, in plaats van dat die data in handen van enkele grote bedrijven zijn die al die informatie controleren’, zegt Solis. Maar, zo vervolgt hij meteen, ‘dat is de belofte, we zien het nog niet.’

Op dit moment valt een grote ongelijkheid op in het internet3-systeem, merkt Solis op. 80 procent van de marktwaarde van non-fungible tokens (NFT’s) is geconcentreerd bij 9 procent van de accounts. Zo’n tokens zijn eigendomsbewijzen op een blockchain van digitale objecten en groeiden vorig jaar uit tot een ware hoopla. Ook bij de productie van cryptomunten valt die sterke bezitsconcentratie op. ,1 procent van de bitcoin-ontginners is goed voor de helft van de ‘productie’ van de munt.

‘Daarnaast is het heel moeilijk om world wide web3 te beginnen gebruiken’, zegt de futurist. Je moet een digitale portefeuille hebben, cryptomunten zoals bitcoin of ethereum kopen om daar vervolgens een NFT mee aan te schaffen en vervolgens moet die NFT veilig worden opgeslagen. ‘We kunnen klagen about de klassieke banken, maar zij bieden wel een betrouwbare ervaring. De gebruikservaring van net3 zal verbeteren, maar is momenteel een grote hinderpaal.’

Inmiddels staan de cryptomunten onder zware druk, met verschillende munten die sinds start out dit jaar aanzienlijk minder waard werden (in greenback). Volgens de Amerikaanse durfondernemer Kevin Rose zal dat projecten ontmoedigen die enkel gericht zijn op geld verdienen.

‘Rose is gefocust op de onderbouw van website3 die ons van gewone gebruikers tot belanghebbenden maakt’, zegt Solis. De digitaal antropoloog haalt er de hoopla-cycle van het onderzoeksbedrijf Gartner bij die beschrijft hoe een technologie van een piek van overdreven verwachtingen afdaalt naar de ‘vallei van de desillusie’ om vervolgens een helling van inzicht op te gaan om uiteindelijk te belanden bij een productief gebruik.

Desillusie

Voor world wide web3 denkt Solis ‘dat we aan het commence staan van de tocht naar de vallei van de desillusie. Crashes, het wegvallen van vertrouwen en oplichting kunnen daar deel van uitmaken’. Maar uiteindelijk zullen er nuttige projecten in de kijker komen en zullen die betere gebruikservaring bieden. ‘We gaan dat niet morgen of volgend jaar zien, maar wel de komende vijf jaar. Het zal leiden tot ervaringen die we ons nog niet kunnen voorstellen.’

Mensen begrijpen al dat er een zekere waarde verbonden is aan cryptomunten en dat je NFT’s kunt bezitten, maar daarmee weten ze nog niet wat het belang is van een digitale portefeuille om je eigen details te beheren. Bij die data kunnen ook je sociale contacten zitten, een geheel nieuw gegeven zijn. Aan het snappen en gebruiken van world-wide-web3 zijn achieved andere woorden wat inspanningen verbonden. Ondernemers, gebruikers en politici gaan werk hebben om de nieuwe mogelijkheden te benutten en de kwalen van world-wide-web 2. te bestrijden.

De essentie

Brian Solis is een digitaal antropoloog en futurist. Hij waarschuwt voor de ongezonde invloed die sociale media hebben op gebruikers.

World-wide-web3 kan die gebruikers tot stakeholders maken en hen de controle teruggeven above hun information, maar die beloftes zijn nog niet ingelost.

Website3 gaat de komende tijd door een fase van ontgoocheling, de ‘vallei van de desillusie’, maar de komende vijf jaar komen er nuttige toepassingen en nieuwe mogelijkheden, zegt Solis.[ad_2]

Supply connection